Ett kort omnämnande

oktober 11, 2010 § 5 kommentarer

Tillväxt och välstånd skapas genom kunskap. Anledningen till att vi kan ha det bättre idag beror inte på att vi föds in i en värld med fungerande system, fabriker eller datorer, utan att vi föds in i en värld med kunskap om hur man bygger nya fabriker, organiserar effektiva system och sätter upp nätverk.

Krig och konflikter skapas när människor känner sig otrygga, utsatta eller hotade. När resurserna inte räcker till och människor känner att de inte har möjlighet att påverka sin situation skapas ilska och intolerans.

Långsiktig fred kan därför bara skapas genom att ge människor möjligheter att forma sina liv och skapa en bättre situation för sina barn än de själva föddes in i. Kunskap och utbildning är därför nyckeln till att lyfta fattiga ur fattigdom och undvika nya konflikter.

Det är därför självklart för mig att i oktober varje år hålla tummarna för att årets fredspris tilldelas Wikimedia Foundation. Ingen organisation har gjort mer för att göra kunskap tillgängligt för så många. Genom framför allt Wikipedia har Wikimedia Foundation hjälpt till att överbygga såväl socioekonomiska skillnader inom länder som hjälpt människor i länder där utbildning är dyr, om inte helt otillgänglig, att förändra sin situation genom kunskap och förståelse.

Vart att tillägga är att årets Nobelpris i fysiologi eller medicin gärna skulle  fått tillfalla Pandegruppen vid Stanford Univercity för deras imponerande projekt Folding@Home.

Annonser

§ 5 svar till Ett kort omnämnande

 • Josef Boberg skriver:

  ”Krig och konflikter skapas när människor känner sig otrygga, utsatta eller hotade. När resurserna inte räcker till och människor känner att de inte har möjlighet att påverka sin situation skapas ilska och intolerans.”

  Jo… – det har Du ju rätt i i o f s – men vet då att det ALLTID är PyramidMaktHavarna som övergripande ser till att sådant händer.

  Men ”simma lugnt” – för NU ser Wi fram emot wår egen och hela landet Sveriges skuldfrihet – och då blir nog t ex folkhälsan helt automatiskt bättre också;

  OM NATIONALEKONOMI ÖVER POLITIKERNAS NIVÅ

  ”En rik turist kom in på byns hotell, lade en tusenlapp på disken och bad om en nyckel för att titta på ett rum. Hotellägaren blev glad, tog tusenlappen och sprang till kötthandlaren och betalade sin skuld på tusen kronor.

  Kötthandlaren sprang i sin tur till bonden och lämnade tusenlappen som han var skyldig. Bonden tog tusenlappen och sprang till mackägaren och betalade en skuld på disel.

  Mackägaren blev glad och sprang till byns hora och betalade sin skuld på 1000 kr. Hon sprang i sin tur till hotellet, glad i hågen lade hon upp tusenlappen på disken och gjorde sig därmed skuldfri på hotellet.

  Just då kom turisten ned, han var inte nöjd med rummet så han tog tillbaka tusenlappen som låg på disken och drog därifrån. Det blev stor glädje i byn, ingen hade tjänat några pengar men alla blev skuldfria.” – slut citat härifrån.

  Om hur Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – ”lätt som en plätt” fixar detta för hela landet Sverige HÄR, HÄR – samt ej minst HÄR. 😉

  • Isak skriver:

   Jag förstår inte din poäng.

   Dina kommentarer är både kryptiska och innehåller inadekvata länkar. Menar du att människors känslor kommer utifrån?

   Din historia saknar även den, så vitt jag kan se, all relevans. Ingen i byn har en förändrad ekonomisk situation. De är inte längre skyldiga något, men de har även förlorat en skuld någon hade till dem på lika mycket. Ingen har häller förändrat disponibelt kapital. Om de är glada, så är de det av någon annan anledningen än förändringen i deras ekonomiska situation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Ett kort omnämnandeIsak&Gustav.

Meta

%d bloggare gillar detta: