Ungdomar är människor.

oktober 11, 2010 § 3 kommentarer

Vi är av uppfattningen att människor beter sig nyttomaximerande. Givet den situation en människa befinner sig i och den förståelse hon har av världen kommer hon alltid att ta det beslut hon tror bäst tillfredsställer sina behov. Detta gäller allt från att köpa det billigaste mjölkpaketet till val av utbildning eller lägga sig när det är dags. Detta är en av hörnstenarna inom liberalismen och även om uppfattningen knappast delas av alla så har den slagit igenom på många områden. Valet av både mjölkpaket, högskoleutbildning och sömntider lämnas i tämligen stor utsträckning till individen i fråga och man litar där på att ett bra beslut tas.

När det kommer till barn och ungdomar däremot verkar en majoritet vara av åsikten att barn endast genom tvång kan tänkas agera för sitt eget bästa. Oavsett om det gäller utbildning, vilka kläder man behöver ha på sig för att inte frysa eller användandet av cykelhjälm.

Att barn och ungdomar inte alltid handlar i enighet med sitt eget bästa är faktiskt något som i viss mån stämmer, de flesta skulle hålla med om att barn ofta tar mer eller mindre dåliga beslut så som att springa med saxar, stoppa saker i munnen, äta godis innan maten eller spela dator i stället för att plugga eller vara med kompisar.Det är därmed en adekvat fråga att ställa sig frågan varför, att barn av naturen tar dåliga beslut ter sig tämligen orimligt.

Det finns en stor skillnad mellan en 45-åring och en 13-åring. 45-åringen har 45 års livserfarenhet medan 13-åringen bara har 13. För att kunna ta ett bra beslut krävs inte bara att man är intresserad av sitt eget bästa, utan att man även har förstå för konsekvenserna av ett givet val. Det är här varför barns val ofta ter sig dåliga.

Om någon inte har fått vara upp på kvällen och sedan fått ta konsekvenserna av det kommer personen inte att kunna göra ett väl avvägt val. Att komma till rätta med problemet är en helt och hållet pedagogisk fråga och vi borde behandla barn på det sätt som leder till att de på snabbast sätt vinner den erfarenhet som krävs för att kunna ta bra beslut, så är dock inte fallet.

Vi är båda aktiva som scoutledare och har där ifrån många erfarenheter i ämnet. Den första övernattningen vi hade med våra scouter bestämde vi att de själva skulle få bestämma när de skulle sova. Vi var väldigt tydliga med vad som skulle hända nästa dag gällande städning, hemfärd etc. Det blev katastrof. Nästan alla var uppe hela natten och var helt döda nästa morgon. Vi stod dock fast vid vad vi sagt tidigare och scouterna fick diska och städa. Nästa övernattning stod vi inför samma val. Vi bestämde då för att köra på samma linje. Vi klargjorde vilka krav vi ställde och lämnade åter beslutet åt scouterna. Den övernattningen och alla efterföljande har fungerat exemplariskt. Självfallet är scouterna ibland uppe länge och är trötta nästa dag, men då beror det väl avvägda val som de enkelt kan motiver för oss.

Erfarenheter och förståelse nås alltså bäst genom att få uppleva resultatet av sitt eget handlande. Detta bör självklart ske med stöd av vuxna som finns där för att stötta och dela med sig av sina erfarenheter. Att ta besluten åt människor och sedan försöka styra dem med hjälp av tvång och tydliga regler kommer att leda till att de fråntas möjligheterna till att tillägna sig mycket av den viktiga förståelsen av världen som de saknar.  Tvång och regler är en mycket kortsiktig lösning på problem och bör endast användas där konsekvenserna av ett dåligt val överstiger vad som kan ses som rimligt, t.ex. allvarliga skador eller djupa ekonomiska konsekvenser.

Istället för att bli bäst på att ta hand om sig och tillfredsställa sina behov genom bra beslut lär sig barn i rådande samhällsordning att det riktiga problemet är de vuxna. I sin strävan efter frihet blir barn istället bra på att ljuga, manipulera och smita.

Allt detta kan sammanfattas i:

Underskatta aldrig ett barns intelligens, men överskatta aldrig dess omdöme.

Omdöme kommer från erfarenheter och erfarenheter kommer från att få välja själv. Liberalism gäller inte bara vuxna, det gäller även barn. Det är lätt att missa att förståelse och kunskap är fundament i ett liberalt samhälle, och vikten av att uppväxten tillgodoser det behovet hos barn och ungdomar är lätt att missa och får aldrig glömmas bort.

Av Gustav, ( innan vi upptäckte att vi kunde ha två användare på samma blogg).

Annonser

§ 3 svar till Ungdomar är människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Ungdomar är människor.Isak&Gustav.

Meta

%d bloggare gillar detta: