Liberaler är inte människor

oktober 12, 2010 § 2 kommentarer

En sak som vi alltid har fascinerats av är hur otroligt olika liberaler och icke liberaler ser på just liberaler. Liberalerna själva ser sig själva som de snällaste och mest omtänksamma människorna i världen. Deras åsikt tar sig ofta uttryck så som  ”jag vill ju bara att alla ska får göra som de vill och vara så lyckliga det bara går”. Deras egen upplevelse är att de alltid värnar om dem som är utsatta och inte passar in, att alla är välkomna in i gemenskap av frihetlig njutning och välmående utan moraliseringar eller normativa begränsningar.

För de som däremot inte ser sig som liberaler finns det nästan inget värre. Råkar du nämna en fråga så som droglegalisering med förhoppning om att belysa hur hårt nuvarande system slår mot de som redan är utsatta möter man mycket sällan en konstruktiv diskussion utan snarare ett äcklat avståndstagande. Som om man precis sagt att droger är det bästa som finns och att man hoppas att alla tonårstjejer tar lite heroin och prostituerar sig.

Det förakt som finns mot liberaler kunde tydligt märkas i samband med offentliggörandet av nobelpristagaren i litteratur, Vargas Llosa, i bl.a. denna artikel från DN. Nästan var och en av de som kommenterar tillkännagivandet känner sig tvungna att kommentera att hans politiska åsikter är strängt förkastliga och att de på intet sätt vill kännas vid dem, även om han skriver bra böcker.

Vi har aldrig lyckats förstå varför detta förakt är så starkt, men tydligt är att någon form av kommunikationsproblem existerar. För att kunna nå ut måste liberaler göra något åt sitt fenomenalt dåliga rykte.

Annonser

§ 2 svar till Liberaler är inte människor

  • Mrhama skriver:

    Det viktigaste är att tydligt förklara att allting inte kan formuleras med politik och att mer politik inte är lösningen på alla problem här i världen. Fattigdomen utrotas till exempel inte av politiker och deras drömmar utan av fria människor i arbete. Det är ju svårt att argumentera för att politiker inte ska göra något åt ett problem när många ser en mängd lösningar där politikens våta filt ska läggas över samhället och förtrycka alternativa lösningar. Hur frihet skapar lösningar ser vi på nätet, där dåliga lösningar kontinuerligt ersätts av bättre eller kompletteras för att fulländas.

    • Gustav Karreskog skriver:

      Helt riktigt, liberalism handlar för de flesta inte om att problem löser sig själva. Man har bara en annan syn på hur man löser de. Som du själv sa, politiker löser inte problem, människor löser problem. Och det enda samhället kan göra är att ge de så goda förutsättningar som möjligt för att göra så. Alla människor vill förbättra sin situation och ger man dem de verktyg och möjligheter som krävs kommer de själva att lösa de problem de ställs inför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Liberaler är inte människorIsak&Gustav.

Meta

%d bloggare gillar detta: