Socialdemokratisk högerpolitik

oktober 13, 2010 § 2 kommentarer

Har länge förundrats över hur ett liberalt parti med fokus på företagande och miljö totalt kan sakna insikt i liberalism, ekonomi och miljöproblemen. Jag hade här tänkt att dyka in i en av Centerpartiets profilfrågor, RUT-avdraget. RUT-avdraget förespråkas framför allt med tre argument som jag här hade tänkt att gå igenom ett och ett genom att dissekera, analysera och slutligen såga dem.

RUT-avdraget gör svarta jobb vita.

Anledningen till att staten inte tycker om svartjobb är för att då får de inte in någon skatt. Det som har gjorts med RUT-avdraget är att staten helt i princip har befriat branschen från skatt. Avdraget motsvarar nämligen nästan precis skatten som en medelinkomsttagare behöver betala (sociala avgifter, moms och inkomstskatt inräknat). Klart att som attans att människor väljer att jobba vitt när hela nackdelen, skatten, är borta.

RUT-avdraget skapar nya jobb.

Att skattesänkningar skapar jobb motsätter jag mig inte. Det gäller dock alla skattesänkningar, och inte bara godtyckliga subventioner. Det finns inget som antyder att en skattesänkning som gynnar alla lika mycket skulle skapa förre jobb.

Genom att människor får vita jobb ges de tillgång till A-kassan, sjukförsäkringen och får en pensionsgrundande inkomst.

Enligt konjunkturinstitutet går  RUT-avdraget jämnt ut. Det är inte så svårt att föreställa sig. Folk som inte betalade skatt tidigare slipper betala skatt nu. Det skapas nya jobb, men skatten har även sänkts för många som jobbade tidigare. De har dock inte räknat med de ofantliga extrakostnaderna som i längden kommer orsakas av högre pensionsutbetalningar, fler som går på a-kassa eller sjukpenning. Och om det nu är så bra att människor omfattas av den här försäkringen, varför görs den inte tillgänglig för alla.

RUT-avdraget har inget med god kunskap om ekonomi eller företagande att göra utan har alla egenskaper för att vara en typisk socialdemokratisk reform. Avdraget argumenteras för med ekonomiska argument som inte håller, det innehåller en godtycklig subvention av något staten tycker att människor ska föredra och bidrar till på pappret lägre arbetslöshet utan att göra någon egentlig skillnad.

Centerpartiet hävdar bestämt på sin hemsida att RUT-avdraget ökar människors livskvalité, men är hushållsnära tjänster verkligen precis vad alla behöver, och i sådana fall, hur vet Olofsson det?

Annonser

§ 2 svar till Socialdemokratisk högerpolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Socialdemokratisk högerpolitikIsak&Gustav.

Meta

%d bloggare gillar detta: