Bruttonationalprodukt

oktober 18, 2010 § 5 kommentarer

Tänkte tillåta oss att resonera lite kring begreppet bruttonationalprodukt (BNP). BNP definieras som summan av marknadsvärdet av alla varor och tjänster som produceras inom ett lands gränser under ett år.

Att BNP motsvarar marknadsvärdet på alla varor innebär självfallet att varor som inte har ett marknadsvärde, eller inte säljs till det, inte räknas in i BNP. Exempel på sådana varor är kärlek, matlagning, städning och mycket annan interaktion mellan människor.

Ponera att vi istället hade ett samhälle där allt köptes för pengar. Vi antar att det även fanns ett blixtsnabbt system för att enas om priser och genomföra transaktioner. Alla människor skulle producera nästan hela tiden, varje gång vi träffade en kompis skulle vi sälja och köpa varan umgänge för att inte tala om varje gång en pojkvän sov över hos sin flickvän. BNP:n skulle troligen fördubblas, minst.

BNP är alltså starkt beroende på vad som ett lands sociala norm och regleringar ser som varor för försäljning.

Ett liknande problem stöter vi på i fattigare länder med ett stort egenhushåll. Sådana länder kan ha en närmast obefintlig BNP per capita utan att invånarna för den delen svälter. Detta efter som deras mat inte är köpt, och maten som de producerar inte är såld, kläderna de bär har de sytt själva osv. Ett mer nära exempel är många städer i U.S.A. där människor i mycket större utsträckning köper matlagning, de äter ute eller beställer hem mat.

Så vad föreslår vi istället istället? Ingenting just nu, vi har inget bättre förslag. Då de sociala normerna förändras långsamt och inom ramen för mindre ekonomisk utveckling kommer förändring av BNP fortfarande säga något. Men var på din vakt. BNP är en sneaky bastard.

Annonser

§ 5 svar till Bruttonationalprodukt

 • Robert skriver:

  Ett tips: skriv om något man orkar läsa:).

  • Isak Kupersmidt skriver:

   Om du vill ha lite mer lättlästa inlägg rekommenderar jag den här bloggen. Självfallet är BNP inte något som engagerar en stor massa, men jag tror ändå att våra andra inlägg kan tilltala några. Dessutom: jag skriver bloggen för de som vill läsa vad jag har att säga, inte tvärt om.

 • Robert skriver:

  Tack för hjälpen att hitta en ”BRA” blogg. Du har räddat mitt liv:)

 • Clara Axtelius skriver:

  En annan aspekt av BNP som mätvärde är ju, med risk för att låta som en typisk hjärntvättad Globalare, att allmänna naturresurser ej tillskrivs något värde. Kostnader för att utvinna dessa resurser räknas självklart med, men miljöförstöring och förbrukandet av naturresurserna är i princip ”gratis” (om man bortser från t.ex. utsläppskompensation). Lustigt med tanke på det konstanta tjatet om hållbar utveckling.

  • Gustav Karreskog skriver:

   Det är sant att BNP tar naturresurser för gratis, frågan är om det faktiskt är ett problem med måttet BNP. BNP har som enda mål att mäta ekonomisk aktivitet och därigenom ekonomiskt välstånd. Det gör inte anspråk på att vara ett mätvärde som beskriver hur bra ett land är. Att man räknar med att naturresurser är ”gratis” går inte emot BNP-måttets uppgift. Tar ett land upp all olja ur marken på samma gång och gör något vettigt av den, då ökar faktiskt både den ekonomiska aktiviteten och det ekonomiska välståndet i landet, precis så som BNP ökar.

   BNP tar inte hänsyn till något annat än just ekonomisk aktivitet, och gör heller inte anspråk på det. All form av kortsiktighet leder till en på kort sikt ökad BNP. Tänk dig exempelvis att vi tog bort hela utbildningsväsendet och istället satte hela Sveriges befolkning på att arbeta 80 timmar i veckan, vi skulle då på kort sikt få kraftigt ökad BNP. På lång sikt däremot är det mycket troligt att bristen på utbildning, samt utslitningen av de mänskliga resurserna skulle leda till att vår BNP minskade och framförallt inte ökade i önskvärd takt.

   Vår kritik mot BNP rör sig främst om att den inte heller lyckas mäta vad den utger sig för att mäta, dvs ekonomisk aktivitet och välstånd. Att den dessutom är mycket olämplig att använda som mätvärde för allt annat här i världen håller vi med om, men där ligger problemet inte själva måttet utan i alla människor som är dumma nog att använda det vid fel tillfälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande BruttonationalproduktIsak&Gustav.

Meta

%d bloggare gillar detta: