Medborgarlön och plattskatt

oktober 18, 2010 § 6 kommentarer

En av de intressantaste frågorna Liberaldemokraterna driver är medborgarlön med plattskatt. Det är en fråga vi själva förespråkat länge och nu har fått möjlighet att utveckla den inom L.

Medborgarlön innebär att alla medborgare över 18 år erhåller en lika stor summa pengar av staten varje månad. Pengen betalas ut till alla oberoende inkomst eller hälsotillstånd. Medborgarlönen ersätter även alla former av utbetalningar från staten i syfte att hjälpa människor som står utan inkomst. Efter som medborgarlönen inte är villkorad krävs ingen handläggning, utan en dator kan själv sköta jobbet. Försäkringskassan skulle kunna lägga ner direkt vilket skulle bespara staten 7,4 miljarder kronor i administrativa kostnader varje år. Medborgarlön åtgärdar även  problemet med att villkorad ersättning så som socialbidrag skapar incitament för människor att jobba svart eller inte arbeta då taxerad inkomst idag innebär lägre bidrag.

Plattskatt innebär att alla människors inkomster skulle beskattas med samma procentsats. Tack vare medborgarlönen skulle progressiviteten i skatteskalan bevaras utan att likadant arbete skulle beskattas olika baserat på vem som utför det.

En lyckad bostadspolitik som såg till att bostäder byggs skulle tillsammans med medborgarlön innebära ett otroligt lyft för alla ungdomar. De skulle direkt vid 18 års ålder få möjlighet att själva skapa sitt eget liv och sin egen lycka. Det skulle innebära att ungdomar mycket snabbare skulle få lära sig att ta ansvar för sig själva och som självständiga individer. Vi skulle därmed röra oss bort från dagens system där många måste förlita sig på sina föräldrars möjligheter att förse dem med mat och husrum.

Ytterligare en fördel är att ekonomiskt stöd till de som studerar skulle finnas kvar samtidigt som incitamentet för att börja studera endast för att få studiestöd skulle försvinna helt. Det skulle spara ytterligare miljarder i utgifter till högskolor och universitet som skulle slippa många omotiverade elever som inte intresserar sig för sitt ämne.

Medborgarlön tillsammans med plattskatt skulle både spara pengar i form av nedlagda myndigheter, skapa bättre incitament för arbete och ge ungdomar en bättre start på sitt vuxna liv. En jäkligt bra reform helt enkelt.

Annonser

§ 6 svar till Medborgarlön och plattskatt

 • OlofB skriver:

  Detta är en introduktion, men man blir ju intresserad av detaljerna:

  1. Vad skulle plattskattenivån bli..?
  2. Vad händer med barnbidrag/föräldrapenning?
  3. Vilka försäkringar hamnar *utanför* detta system? Tänker på sjukpensionärer etc.

  • Isak Kupersmidt skriver:

   Jag jobbar just nu på ett väl genomräknat räkneexempel baserat på faktiska utfall i Sverige år 2009. Den kommer upp inom några dagar, så kolla in någon gång varje dag de kommande dagarna. Kul med ditt intresse för frågorna!

 • Olofb skriver:

  Låter bra! 🙂

  Förresten, min kommentar syns inte längre..? Det är som den försvunnit när er replik tillkom.

 • Mrhama skriver:

  Dessutom så öppnar det upp för riktiga försäkringar för sjukdom och arbetslöshet mm när staten inte längre kontrollerar nivån. Sedan är det en stor bonus att alla verkligen får samma regler så att vi inte behandlas olika och vi slipper drabbas av den ”tillfälliga” värnskatten om vi utbildar oss.

  • Isak Kupersmidt skriver:

   En bra ide är en ide som samlar människor från olika sidor och med olika tillhörigheter. Medborgarlön med plattskatt är ett sådant förslag. Förslaget har i princip alla egenskaper som liberaler, konservativa och socialister efter frågar med ett skatte- och bidragssystem och har därför en god möjlighet att ta äga debatten totalt. Jag menar, vem är inte nöjd med ett system som har en hög progressivitet och drastiskt minskar den sociala utslagningen av svaga individer samtidigt som allt arbete beskattas lika, de administrativa kostnaderna sjunker brutalt och ungdomar ges en mycket bättre start på sitt vuxna liv.

 • Börjesson skriver:

  Intressant! Skall bli spännande att läsa mer detaljer om ert förslag när det dyker upp. I väntan på det passar jag på att lobba lite för mitt eget förslag till medborgarlön, som jag nedtecknade för några månader sedan:

  http://svenskavisioner.wordpress.com/2010/06/14/en-medborgarlon-som-faktiskt-fungerar/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Medborgarlön och plattskattIsak&Gustav.

Meta

%d bloggare gillar detta: