Politik är inte att vilja

oktober 21, 2010 § Lämna en kommentar

Ett av de kändaste citaten i svensk politik är Olof Palmes politik är att vilja. Inget kunde vara mer fel. Det finns idag en föreställning i samhället om att åsikter i sig är något fint. Att det är viktigare att engagera sig än att tänka efter. Det är nästan fult att ifrågasätta någon annas politiska åsikt och många äldre människor vill inte ens diskutera politik på offentliga platser då alla har rätt till sin åsikt.

Om politik var att vilja skulle våra bästa politiker finnas i AFA eller Ung Vänster. Tyvärr är en bra intention inte tillräckligt. Ibland måste man välja. Varje förslag och förändring kommer att få någon att känna sig klämd eller bortprioritera. I praktiken fungerar inte att bara att vilja alla väl. Det är därför Moderaterna, eller troligt vis Shlingman, myntat begreppet politik är att välja. Medvetenhet om att alla val även har negativa konsekvenser är mycket viktigt och ligger helt i linje med Moderaternas nya pragmatiskt populistiska linje.

Tyvärr räcker inte pragmatism hela vägen, för politik handlar inte bara om vilja och pragmatiskt tänkande, det handlar lika mycket om att veta. Veta vart man är och vart man ska. Veta vad man inte vet och hur man tar reda på det. Helt enkelt veta vad man håller på med.

När det kommer till att veta vad man håller på med har Sverige inget bra track record. Att skolministrar inte har högskoleexamen, att justitsieministern inte är utbildad jurist eller att finansministern hela ekonomutbildning består av internkurser i SSU hör inte till ovanligheten. I jantesverige är detta dock något fint. Här ska politiker vara vanliga människor med hjärtat på rätt ställe, inte några elitister som vet vad de håller på med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Politik är inte att viljaIsak&Gustav.

Meta

%d bloggare gillar detta: