Liberalism

oktober 26, 2010 § 2 kommentarer

Vi har alltid tagit start avstånd ifrån moral och moralism efter som sådana tankar och argument tar sin utgångspunkt i att det finns andra värden än lyckliga individer. Om något sådant som ett intrinsikalt värde existerar så är det av människor upplevd lycka och välbefinnande. Av samma anledning har vi under en lång tid undvikit att kalla oss själva för liberaler trotts att vi på många områden argumenterat för samma saker som dem och av människor runt om kring oss oftast kallats för just liberaler. I vårat kollektiva medvetande har liberaler länge varit en bunt av moralister som istället för att utgå från individers lycka och välbefinnande som målet använt moralargument så som skatt är stöld eller hävdat individers frihet som den ända lösningen på problem och ibland t.o.m. som det enda målet och där med tagit avstånd från iden att praktiska möjligheter (skola, sjukvård, mat) är minst lika viktiga som teoretiska sådana (få regler, få möligheter för människor runt om kring att inskränka andras frihet) för att skapa frihet.

För oss handlar liberalism inte om en uppsättning moraler eller om ett mål. Liberalism är en utgångspunkt. De är upptäckten och definition av dessa utgångspunkter som gör att vi idag är övertygade liberaler. Här nedan redogör vi för dessa utgångspunkter och hur de skiljer sig från bland annat en socialist.

Drivkrafter
När människor har tillfredsställt sina grundläggande behov kommer de sträva efter att ha det bättre. Människor mår bra av att tillfredsställa sina behov och det största av dem är att göra det bättre för sig själv de runt om kring sig. Människor mår främst inte bra av att ha det bra, utan att få det bättre. Människor vill inte bara bli givna en materiel standard, de vill själva få skapa sin situation. Den här uppfattningen skiljer sig stort från de de flesta andra ideologier, främst socialismen, som framför allt fokuserar på människors ägande. Socialister tror att det är den materiella standarden som bestämmer om en människa har det bra eller inte, inte personens möjlighet att själv välja den standard och situation som passar personen i fråga bra. Liberalism är den enda ideologi som ordentligt tar avstånd från materiellt ägande som målet och endast betrakta ägande och produktion som metoder.

Vem som tar bäst beslut
Ingen människa är helt rationell på så sätt att de känner till all fakta i världen och kan utför komplicerade beräkningar på bråkdelen av en sekund. Utan människor använder tumregler, kan bli lurade (av sig själva eller andra) och har långt ifrån all kunskap gällande konsekvenserna av ett val. Det är dock irrelevant i frågan om vem som tar bäst beslut för en individ. Ett kollektivt beslut kommer, även om det givits mycket mer tid och eftertanke, aldrig att vara lika bra som en enskild människas. Detta efter som varje individ känner sina egna preferenser och oftast de specifika omständigheterna som omger ett specifikt val. Kollektiva beslut tenderar att styra in människor på en väl utstakad och genomtänkt väg mot fel mål.

Individer
Alla människor är individer. En persons inkomst eller yrke är inte det som ensamt bestämmer en individs behov eller åsikter. Samhället är inte en kamp mellan olika grupper med olika ekonomiska förutsättningar utan ett samarbete mellan individer med unika åsikter, erfarenheter och ideal.

You are not your job. You’re not how much money you have in the bank. You’re not the car you drive. You’re not the contents of your wallet. You’re not your fucking khakis.
– Tyler Durden

Samhällets resurser
Samhället är inte ett nollsummespel där den enes bröd är den andres död. Det är tron på att någons vinst måste vara någon annans förlust ligger bakom socialisters fixering vid överklassen – de tror att de ända sättet de kan få något är genom att ta något från någon annan. Välstånd är inte något som finns och bara ska fördelas, det är något som hela tiden skapas och konsumeras. Människans största förmåga är inte att fördela utan att skapa.

Tillsammans utgör dessa utgångspunkterna för ett liberalt tänkande och en liberal samhällssyn. Ut ifrån dessa kan kroppslig autonomi, plattskatt och medborgarlön, drogavkriminalisering och respekt för mänskliga rättigheter härledas. Klassiska liberala åsikter helt enkelt!

Vi brukar skämtsamt säga att liberalism är precis som socialism förutom att vi tror att samhället inte bygger på motsättningar, att människor bäst känner sig själva, att människor inte blir lyckliga av ägande utan möjligheter och att förbud inte inte är den enda lösningen på problem.

Annonser

§ 2 svar till Liberalism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande LiberalismIsak&Gustav.

Meta

%d bloggare gillar detta: