Åsikter

november 5, 2010 § 3 kommentarer

En åsikt kräver två saker för att kunna betraktas som väl grundad. Först och främst måste åsikten ta sin utgångspunkt i verkligheten. Att föreslå en reform för att lösa ett problem som inte existerar kommer aldrig att vara en bra ide, oberoende hur väl reformen löser det påhittade problemet.

Dessutom måste iden eller reformen ha ett syfte, ett mål. Först när vi är säkra på var vi befinner oss och vart vi vill kan vi börja fundera på vägen. Oftast när personer inte kan komma överens i debatter, oberoende om de sker hemma vid middagsbordet eller i Sveriges Riksdag, beror de på att de inte delar verklighetsbeskrivning eller mål. Att försöka enas om en metod, en lösning när olika mål önskas uppnås är snudd på en omöjlig uppgift.

Många delar av verklighetsbeskrivningen är politiker inte mest lämpade att stå för, utan tjänstemän. Under partiledardebatten i SVT strax innan valet urartade debatten om arbetslösheten i en diskussion om hur hög arbetslösheten var. Om SVT hade haft minsta förståelse för problematiken hade de tagit dit en kostymnisse från SCB som sakligt fått redogöra för hur hög arbetslösheten är, hur den har förändrats och vilket mätset som tillämpats.

Samma sak gäller t.ex. debatten om sjukförsäkringen. Istället för att Sahlin och Reinfeldt ska stå och diskutera hur det ligger till borde SVT tagit dit en jurist som kunnat redogöra för hur reglerna såg ut innan förändringen, hur de ser ut nu, hur de skiljer sig åt i praktiskt tillämpning och våran vän från SCB skulle även han få håla ett anförande om hur statistiken ser ut och har förändrats i och med reformen.

Idag diskuterar politiker fakta och konstaterar förslag, det borde ara tvärt om.

Annonser

§ 3 svar till Åsikter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande ÅsikterIsak&Gustav.

Meta

%d bloggare gillar detta: