En milstolpe för Maria Larsson och nolltoleransen

november 7, 2010 § 3 kommentarer

Bricks of cocaineDN skriver idag om en milstolpe för nolltoleransen mot narkotika. Antalet dödade i Mexicos knarkkrig i år har nu överstigit måttligt smickrande 10 000 människor. Det är en sjysst ökning från fjolårets ca 7 700 omkomna. Hur många som skadats, vilket oftast är fler än som dödats, är omöjligt att säga. Ännu fler har fått sina familjer sönderslitna och många har behövt bevittna hur människor skjutit ihjäl andra människor.

Enligt en rapport från CRS 2007 uppskattas dessutom försäljningen av illegala droger i enbart USA vara mellan 13 och 48 miljarder dollar årligen. Pengar som inte lär användas till snälla saker.

Det är oftast inte tungt kriminella som åker dit när nolltolerans tillämpas, utan allt för ofta ung pojkar som plockats upp av kriminella gäng och lurats in i beroende av droger. Som exempel kan ges att det 2006 arresterades ca 79 000 människor i Mexico för narkotikarelaterade brott. Av dessa kategoriseras 78 831 som low level drug dealers.

Dessa siffror är en direkt konsekvens av den trångsynta nolltoleranspolitiken som tror att våld och straff löser problem.

Annonser

§ 3 svar till En milstolpe för Maria Larsson och nolltoleransen

 • Pelle skriver:

  Texten är, informationsmässigt, fylld av information om Knarket i Mexico. Hur relevant är det för oss i Svergie? Givetvis kan man komma på en långsökt förklaring, men spara er tid och hoppa över det. Anledningen till att jag väljer att skriva det här är att framtida drivna individer, som jag utgår från att ni är, borde lägga ner energi på sådant som går att påverka. Genom att skriva och skapa diskussioner om sådan som inte går att påverkar, är enligt mig och ur ett logiskt perspektiv, rätt så onödigt. Det är mycket möjligt så att det smörjer ert behov utav att öppna munnen och tala ut, men är det att se långsiktigt i någon form? Om ni skulle svara ”ja” på den frågan så har ni isf byggt upp något som är gjort för att rasa. Eller är det bara att visa att man kan öppna munnen och säga en värdering, som är helt obetydande i detta fall?

  Skriv inte bara för att skriva, ha en anledning och syfte till det ni skriver om. Så vänder ni er till en målgrupp som är mer värd att knyta band med, istället för människor som inte har någon plan i att faktiskt utföra något. Era värdering till hör er, det respekterar jag. Detta var mina!

  • Isak Kupersmidt skriver:

   Jag håller med om att sakfrågan är tämligen irrelevant för oss i Sverige. Tanken med inlägget var att belysa vissa effekter som nolltoleranslinjen har fått i Mexico och USA och genom det säga något om oss i Europa. Jag inser att våra möjligheter att påverka USA och Mexico är små och det är inte häller det som mitt engagemang i frågan syftar till. Att avfärda allting som inte är direkt relevant för en själv som uttryck för ett behov av att få öppna munnen är en aning trångsynt.

   Jag vet att allt för många föredrar att gorma om saker som inte är påverkbara istället för att föreslå konkreta lösningar och mål och är därför tacksam varje gång någon påpekar att vi är på väg åt ett annat håll.

   • Pelle skriver:

    Detta kan vi sammanfatta i att allt baseras på hur man värderar sin omgivning. Många faktorer influerar oss, hur vi har växt upp och med vilka individer vi umgås och utvecklas med. Man påverkas helt enkelt av sin omgivning så pass mycket att ens värdering blir så pass starka, som i sin tur skapar en skillnad. Omgivningen, är möjligen en betydande faktor i vad som gör varje individ unik?

    För att avsluta detta skulle jag vilja säga något som alla människor bör ha i åtanke, oavsätt omgivning är att man aldrig ska låsa sig fast vid en enstaka värdering. Man ska försöka förstå varför folk värderar som de gör och sedan acceptera deras syn. Genom att lära sig förstår andra, och försöka lära sig något utav dom, så utvecklas man fortare.

    Utveckling, är det inte en faktor som visar sig vara allt mer betydande?

    Den senaste meningen kan misstolkas. Genom att utvecklas inom något som inte gynnar en själv är, enligt mig, något meningslöst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande En milstolpe för Maria Larsson och nolltoleransenIsak&Gustav.

Meta

%d bloggare gillar detta: