God Jul

december 23, 2010 § 4 kommentarer

Tänkte så här inför julafton komma med en liten julhälsning. Något att fundera på över ledigheten och kanske prata om med vänner och familj när samtalsämnena tryter.

Sverige är enligt många världens mest demokratiska land. Vi var bland de första att introducera kvinnlig rösträtt, vi har en mycket stark yttrande- och tryckfrihet. Sverige är även ett av de få länder som kan skryta med att polisen faktiskt får folk att känna sig tryggare, inte oroligare, i deras närvaro. Korruptionen i samhället är nu efter att sossarna inte längre sitter kvar väldigt låg. Vi har en arme som inte får verka inom landets gränser och bara används som insatsförsvar i länder vars demokrati och befolkning behöver beskyddas.

Sverige är också landet som han er justitieminister som vill frångå alla rättsliga principer, ideal och idéer genom att peka människor som misstänks för vissa brott. En justitieminister som inte har någon juridisk utbildning eller erfarenhet av polisiärt arbete men som går ut starkt för att stärka polisens befogenheten att avlyssna människor.

Tidigare har vi i Sverige haft ett mycket strikt system där en domstol kunde ge polisen tillstånd att avlyssna personer när det fans starka bevis för att de begått grova brott. Vår kära justitieminister håller i dagarna på att utvidga den möjligheten till att täcka alla som kan tänkas begå ett brott. Och handen på hjärtat, finns det någon som inte har begått ett brott? ”Tekniken finns” använder många som argument för starkare övervakning. Tekniken finns helt klar – bland annat för att spionera via webbkameror i laptops och via mobiler på stand-by. Det finns idag mikrofoner och kameror över allt. Alla har dessa två med sig i sin mobil och i sin dator.

Övervakningen har gått från att vara kvalitativ där särskilt misstänkta personer kunnat övervakas under en begränsad tid i syfte att bevisa dem skyldiga idag. Idag har vi en kvantitativ övervakning där alla övervakas hela tid via FRA och datalagringsdirektivet. Utgångspunkten tycks vara att människor är skyldiga och ska ges möjligheten att bevisa motsatsen.

Integritet behövs. Inte för att det har ett egenvärde, inte för att det känns bra att förespråka det utan för att människor inte är så accepterande som vi tror. Integritet behövs för att människor är olika och för att människor inte alltid förstår och accepterar varandra. Integritet behövs för att staten ibland gör fel och för att lagar kan slå fel, för att ett parti som inte respekterar alla människors lika värde en dag kan komma att sitta i regeringen.

Integritet behövs för alla de gömda barnen i vårt samhälle som likt Anne Frank ligger i en källare och lyssnar på stöveltrampet utanför och undrar om de är vänner eller fiender. De som inte längre får gå till skolan efter som polisen idag har rätt att vänta utanför skolor och sjukhus för att följa efter barn eller vuxna hem för att kunna utvisa deras föräldrar.

Integritet handlar inte om att misstro någon, det handlar om att inse att människor gör fel ibland och att det är människor som sitter på makten i samhället.

Annonser

§ 4 svar till God Jul

 • Utmärkt skrivet! Men på vad grundar du att korruptionen försvunnit med Socialdemokraterna?

  • Isak Kupersmidt skriver:

   Korruptionen har absolut inte försvunnit, dock så ligger vi bra till internationellt sett (favorit uttrycker för de som inte inte vågar stå för att Sverige är dåligt). Under sin regeringstid såg Socialdemokraterna till att så många poster som möjligt utsågs av politiker. Det innebar att många chefer i myndigheter (alltså de institutioner som ska stå fria från politiken och vara neutrala) gick till gamla socialdemokrater som tack för många års trogen tjänst inom SAP, LO och SSU. Källa är svårt att ge, men borgarna genomförde under den förra mandatperioden stora förändringar som minskade politikernas möjligheter att utse tjänstemän och minskade där med maktkoncentrationen.

   Min lekmannamässiga åsikt är att den socialdemokratiska korruptionen var det störst problemet med korruption Sverige hade. Rätta mig gärna!

 • Yacob Nir skriver:

  Grymt Skrivit! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande God JulIsak&Gustav.

Meta

%d bloggare gillar detta: